Când eşti scriitoare şi ştii că ai talent, când ştii că dincolo de băncile facultăţii, ai mai tocit şi băncile prăfuite ale cenaclurilor de odinioară, când i-ai avut ca şefi şi ca maeştri pe Mircea Micu, Fănuş Neagu, George Cuşnarencu şi alţii, când ai cunoscut generali de securitate şi masoni şi de toate la viaţa ta şi NICIUNUL NU A AVUT CUVINTE DE OCARĂ LA ADRESA TA. Când ai dat mâna cu Iliescu, cu Băsescu, cu Tăriceanu, cu Isărescu, cu Patriciu, cu Nicolae Dănilă şi alţii, când ai scris sute de mii, milioane poate de pagini la viaţa ta, când scrii de la vârsta de 9 ani literatură, când faci de la vârsta de 10 ani politică, când comentezi războiul din Transnistria pe caiete uitate de scris la 12 ani şi te interesează evoluţia politică din Iugoslavia, cu războiul de destrămare încă din 1991, normal că... cu Ion Popescu, nu ai ce discuta. Nu este aroganţă, Doamne iartă-mă, dar ce să discut cu Ion Popescu sau cu cel ce nu există? Chiar mă cobor la un asemenea nivel, atât de mic, atât de puţin important pentru umanitate? Despre Goethe, despre Kant şi Hegel, despre Aristotel şi Platon, despre căutarea adevărului absolut şi a pietrei filosofale, despre regulile presei scrise, despre metaforă şi simboluri, despre ilogica poeziei? Ce poţi discuta?


Da, mi-au plăcut Alexandru Macedonski şi Mircea Eliade, da, mi-a plăcut Lev Tolstoi. "O asociatie nelogica (din punct de vedere formal), poate fi geniala in poezie. A fi poet inseamna a fi poet, si logica poeziei este, daca ne putem exprima astfel, nelogica intr-un mod sublim", zicea Macedonski, dar ce contează pentru cel ce nu există Macedonski, nu-i aşa?, un cretin? CE CONTEAZĂ CĂ SINGURA LOGICĂ A POEZIEI E ILOGICA FORMALĂ, EL A CITIT LA PROPRIU, A INTERPRETAT CA ATARE, M-A FĂCUT SĂ MĂ ÎNCHIN!


Nu credeam să trăiesc vremea în care cineva să-mi ia poeziile şi să le interpreteze la propriu, nu credeam să trăiesc vremea în care să fiu interpretată exact pe invers decât vreau să transmit. Ce contează că am talent, e un har lăsat de Dumnezeu care nu face nimic altceva decât să mă chinuie, continui să cred în steaua mea şi-n faptul că voi rămâne un nume. Modernismul, postmodernismul, post-postmodernismul, a auzit cel ce nu există de ele? Dar Ion Popescu care cu greşeli de gramatică şi de ortografie au ajuns să judece o carieră de om, de scriitoare. FĂRĂ NICIO LAUDĂ, ESTE CLAR PENTRU ORICINE CĂ SUNT CU MULT PESTE NIVELUL LOR INTELECTUAL.


Pentru că am cultură, pentru că cunosc limba română, pentru că am talent şi pentru că pot. EU POT SĂ SCRIU ŞI S-O IAU DE LA CAPĂT CU SCRISUL ŞI IAR SĂ SCRIU MII DE PAGINI, EI SE SIMT ÎN DIFICULTATE CÂND E VORBA SĂ SCRIE TREI RÂNDURI ŞI CE MAI CONTEAZĂ? Ce mai contează că am fost bună la şcoală, că mi-a plăcut să învăţ, că am fost pasionată de cultură, că datorez cariera unor oameni de marcă, precum Mircea Micu şi Fănuş Neagu, aşa cum spuneam, ce mai contează? Nu mai sunt în viaţă, nu mai pot confirma, nu-mi mai pot lua apărarea, nu mai pot spune că sunt valoroasă. DAR ALŢII MAI TRĂIESC, POATE CĂ AR TREBUI SĂ-I CAUT. Nu de alta, dar e clar că dacă nu sunt în lumea mea de scriitori, izolată, aşa, mă simt prost, mă simt a nimănui. Degeaba scriu pentru gospodine şi pentru circari cu patru clase, valoarea nu este apreciată. Pentru cel ce nu există care se prezintă în halul ăla cu greşelile alea colosale de gramatică şi de ortografie, pentru Mihai Constantin care când a depus jurământul de consilier s-a făcut de râs că... avea dificultăţi să... citească, pentru cine Dumnezeului scriu? NU, NU PLEC DIN SNAGOV, AM PROMIS, ÎNSĂ CRED CĂ A VENIT VREMEA SĂ CAUT OAMENII CU CARE MĂ POT ÎNŢELEGE, SĂ FRECVENTEZ ACELEAŞI CERCURI, PENTRU CĂ MI-E MULT MAI SIMPLU SĂ DISCUT CU OAMENI CU CULTURĂ CĂTRE CARE AM TINS, NU CU OAMENI ATÂT DE... SIMPLI. De fapt ce caut eu aici? Să mă cert cu ei şi să scot limba pentru că şi ei scot limba la mine, am ajuns la stadiul de maimuţă, cât de rău am decăzut?


Ce-ar fi dacă aş face un cenaclu literar online? Ce-ar fi să caut oameni care scriu, care scriu poezie? Pe Facebook! Cercuri de literatură, de artă, de psihologie, de religie. CHIAR SIMT NEVOIA DE PUŢINĂ FILOSOFIE ŞI CHIAR SIMT NEVOIA DE UN ALT NIVEL DECÂT CEL AL PRIMARULUI DE LA SNAGOV ŞI AL APROPIAŢILOR LUI. Serios, pe bune, adică eu olimpica la limba română, 10 curat la bac scris şi oral, 9.71 la admitere în facultate, ce caut eu cu... Caliopia Ştefan, de exemplu, asta e lumea mea, de la cine mă aştept la like-uri şi în ce lume trăiesc de fapt?


Mi-am dat seama cât de jos e lumea în care trăiesc, unde nu doar că sunt interpretată halucinant, dar nimeni nici măcar nu face un efort de interpretare, de descifrare a unor simboluri, totuşi, de descifrare a unor metafore, eu scriu, eu scriu, eu scriu... De ce mă mir că îşi bat joc de mine cei care n-au citit poezie niciodată? DAR EU SCRIU, EU SCRIU, EU SCRIU, DE FAPT SCRIU PENTRU GENERAŢIILE VIITOARE. EU AM O COMOARĂ, O COMOARĂ: TALENTUL. Voi n-o veţi avea niciodată. Dar eu scriu, eu scriu, eu scriu...

 

Mirela PredanuCoz
Mirela Predan© 2018